Vrijwilligers aan het woord Yvonne
Vrijwilligers aan het woord Yvonne

Vrijwilligers aan het woord Yvonne

Yvonne, bijna 64 jaar, is al ruim 7,5 jaar vrijwilliger bij PuurZuid. Ze heeft altijd thuisadministratie gedaan en zich ook kort ingezet voor de inmiddels opgeheven buurthulp. Op dit moment begeleidt Yvonne twee dames: eentje van 92 jaar en 83 jaar.

Mijn hulp is heel praktisch

Ik doe de administratie bij mensen thuis. Dit kan van alles zijn: brieven openen, post sorteren, samen bellen naar instanties. Ik ga één keer per maand naar de dame van 92 jaar. Zij kan niets meer lezen en nog maar een beetje zien dus zij bewaart altijd een stapeltje met post welke ik dan lees en meteen oppak, samen met mevrouw. De (klein)kinderen van deze mevrouw komen ook langs maar ik doe echt de administratie. Daarnaast is het ook gezellig: we drinken een kopje koffie en praten wat.

De mevrouw van 83 jaar zie ik iets vaker. Zij wil af en toe wat op internet bestellen of een mail naar familie of vrienden sturen en dit doe ik dan samen met haar. Ik zie deze mevrouw ongeveer 2x per maand. Mijn hulp is dus heel praktisch maar het is ook gezellig.

Voorheen had ik een fotostudio

Ik heb, samen met mijn man, een fotostudio gehad. Wij fotografeerden voor reclamebureaus en bedrijven. Ik deed de styling en organisatie. Toen wij na 25 jaar met onze studio stopten, heb ik nog een periode als freelance stylist voor fotografen gewerkt, tot 2012. Sinds 2009 heb ik, samen met een goede vriend, een kleine autorijschool. Ik doe de administratie (examens, planning) en hij geeft les. Dit zijn we nu wel aan het afbouwen om uiteindelijk helemaal te stoppen.

Ik ben begonnen met vrijwilligerswerk toen ik stopte met mijn werk als styliste. Ik werkte eerst ook als vrijwilliger bij het Gilde maar daar ben ik mee gestopt. Nu werk ik nog wel jaarlijks als vrijwilliger voor de Monumentendag in september. Ik ben dan
gastvrouw of geef rondleidingen. Ik ben ook mantelzorger voor mijn moeder, ongeveer 4x per week. Ik doe o.a. haar administratie, zorg voor de maaltijden, ga mee naar de huisarts e.a.

Mijn vader woont wat verder weg maar af en toe help ik hem ook door mee te gaan naar afspraken. Verder ben ik een oppas oma: ik heb zelf geen kinderen maar de kleinkinderen van vrienden hebben mij aangenomen als oma en noemen mij ook zo. Dus heb ik regelmatig een logeetje of pas ik op. Ontzettend leuk!

Het opent je ogen

Ik ben gewend om altijd bezig te zijn en ik vond het belangrijk dit ook te blijven doen. Een vriendin van mij werkte al als vrijwilliger bij PuurZuid en heeft mij dit aangeraden. Het leukste van het werk vind ik het contact met mensen met soms een heel ander leven. Het opent je ogen. Mensen hebben het niet altijd gemakkelijk maar blijven positief. Men is blij dat je komt en dat geeft energie. Het is goed om in beweging te blijven. Je geeft maar krijgt ook nieuwe impulsen. Ik vind het erg belangrijk
om actief te blijven!

Nee zeggen

Het is belangrijk dat je je eigen grens bepaalt zodat je ook bepaalde verwachtingen kan temperen. Het is goed om soms kordaat te zijn door nee te zeggen, puur om jezelf te beschermen. Daarnaast is het ook goed om op signalen te letten en door te geven aan de begeleider, bijvoorbeeld als je een onderbuikgevoel hebt of merkt dat iets niet klopt. Zo kan er gemakkelijk advies of hulp worden geboden.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.