Schuldhulpverlening

Coronavirus: Wij blijven je per telefoon & chat helpen!| De locaties zijn open op afspraak | Alle spreekuren en groepsactiviteiten op locatie gaan niet door. Lees hier verder…

Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening

Onze schuldhulpverleners gaan je helpen. Het traject bestaat uit een aantal stappen. Lees ze hieronder, dan ben je in ieder geval vast voorbereid! Wil je weten hoe je de hulp aan kan vragen? Kijk dan hier.

Het ordenen van je papieren

Om een goed beeld te krijgen van je situatie is het fijn als je een map maakt waar alle belangrijke papieren in komen. Het gaat om deze papieren:

  • Kopie van legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart) of verblijfsdocument.
  • Laatste loonstrook of beschrijving van uitkering.
  • Bankafschrift van de de laatste 3 maanden. Van alle rekeningen die je hebt.
  • Heb je nog ander bezit, zoals grond, een eigen huis of bedrijf? Of  heb je aandelen? Dan zijn deze papieren belangrijk.
  • Huur je een woning? Dan is de huurspecificatie belangrijk.
  • Heb je een eigen huis? Verzamel hiervoor de belangrijke papieren.
  • Polisblad van de zorgverzekering.

Vervolgens leggen we uit welke financiële gegevens belangrijk zijn en hoe lang je deze bewaart.

Wil je hulp bij het ordenen van de papieren? Kom dan naar het inloopspreekuur Financieel Café.

Beoordelen van je situatie

We bekijken ook je financiële gegevens om te beoordelen hoe jouw situatie is. We kijken naar je inkomsten, dus naar salaris, uitkering en/of toeslagen. En we kijken of schulden misschien kwijtgescholden kunnen worden.

We bespreken met jou je geldproblemen en bepalen hoe achterstanden betaald worden. We hebben het samen over het ontstaan van de geldproblemen en de invloed hiervan op je dagelijkse leven. Misschien zijn er nog andere zaken waarbij je hulp wil. Dit kan je ook met ons bespreken. Alle informatie en wensen worden opgeschreven in een plan van aanpak. Hierin worden ook afspraken over de hulpverlening vastgelegd. Dit is maatwerk; ieder plan is anders.

Stabiele financiële situatie

Voordat je gebruik kan maken van een schuldenregeling, is het belangrijk dat je een stabiele financiële situatie hebt. Dit betekent dat:

  • je de vaste lasten betaalt;
  • je weet wie de mensen en bedrijven zijn die nog geld krijgen (schuldeisers);
  • je geen nieuwe geldproblemen maakt.

Dit kan soms lang duren, ook als we samen hard werken aan het verbeteren van je situatie. We zijn namelijk afhankelijk van anderen.
Het kan dus zijn dat je geduld op de proef wordt gesteld. Spreek hierover met je hulpverlener zodat deze je zo goed mogelijk kan helpen. Soms bieden wij hulp in een groep en soms is het een persoonlijk gesprek met je hulpverlener.

Schuldenregeling

Er zijn verschillende vormen van schuldenregelingen. De mogelijkheden zijn afhankelijk van hoe je schulden zijn ontstaan en je afloscapaciteit (het bedrag dat je overhoudt om schulden te betalen). We proberen altijd het hele schuldbedrag terug te betalen aan de schuldeisers. Lukt dat niet, dan is een schuldsanering (schuldvermindering) een optie. Je hulpverlener zal de mogelijkheden met je bespreken.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.