Vincent (vrijwilliger Buurzaam): “De reacties zijn hartverwarmend, maar soms kunnen ze mij ook flink op mijn nummer zetten”
Op de hoek van de levendige Rijnstraat en de Lekstraat rijden trams uit de remise piepend de bocht om. Kinderstemmen vanaf het plein van de Catarinaschool galmen tegen de gevels. Hier bevindt zich het pand van PuurZuid. Binnen zijn vrijwilligers al druk doende om het 3-gangen menu voor te bereiden: Buurzaam Koken & Eten voor vanavond. De zaal is nog leeg, op enkele medewerkers van de stichting, keuken en receptie na. De geur van vers gesneden groente prikkelt de neus al direct bij binnenkomst…
Vincent Knappe, 58 jaar, geboren en getogen in de buurt, snijdt de uien, terwijl Tatjana, oorspronkelijk uit Sint Petersburg, aan de andere kant van de ronde tafel vriendelijk knikt. Van achter de bar vertelt Clayton enthousiast hoe dankbaar het werk als vrijwilliger is. Binnen enkele uren zal de zaal gevuld zijn met rond de 50 mensen die voor minder dan 5 euro de avondmaaltijd voorgeschoteld krijgen. Behalve om te eten, komen de buurtgenoten ook voor de sociale contacten: elkaar ontmoeten en verhalen vertellen.
De ingrediënten voor de maaltijden zijn afkomstig van supermarkten uit de buurt: net op de uiterste houdbaarheidsdatum, dus van uitstekende kwaliteit, gered van de vuilnisbakken, waar ze anders de volgende dag in zouden verdwijnen. Nadat de uien, courgettes en de knoflook in stukjes zijn gehakt, heeft Vincent tijd om te praten. Als kokassistent is hij al 7 jaren actief voor Buurzaam Koken & Eten. Eigenlijk is hij muzikant, speelt piano en klavecimbel en studeerde aan het conservatorium. Dankzij zijn horeca ervaring en rol als vakantiekok voor zijn vriendengroep, voelt hij zich echter prima thuis in deze rol.
In het begin moest Vincent wennen aan de zware gesprekken en trieste verhalen. Inmiddels weet hij beter balans te vinden tussen gewoon schillen, waar hij voor komt, en ongedwongen gesprekjes met bezoekers. Met hart en ziel besteedt hij 4 dagen per week aan zijn taak. Van 13.00 tot 19.00 uur. Hij wordt graag gezien als een positieve, hardwerkende persoon die niet teveel opvalt. De vrijheid en flexibiliteit in dit vrijwilligerswerk bevallen hem, terwijl hij tegelijk iets betekent voor de buurt. Wars van discipline, ervaart hij door dit werk toch enige continuïteit en regelmaat in zijn leven.
Hij heeft inmiddels vele mooie momenten meegemaakt. De reacties vanuit de zaal zijn soms hartverwarmend, doen hem groeien in zijn werk en leren hem veel over zichzelf. Tegelijkertijd kunnen mensen hem ook flink op zijn nummer zetten: het blijven Amsterdammers, die geen blad voor de mond nemen, wanneer het eten eens een keer te taai of te koud mocht zijn naar hun zin.
Vanuit zijn rol in de keuken is hij erg nieuwsgierig naar de plannen en het beleid. Hij zou best nog meer willen doen en over behoeften van de keuken en nieuwe ideeën communiceren. Zo lijkt het hem bijvoorbeeld mooi om hier wat met zijn oorspronkelijke vak te doen: wellicht live muziek maken met een band of optreden met een koor tijdens of na het eten…? Aan enthousiasme en betrokkenheid geen gebrek hier!
Door: Ed Snijders