Van cliënt via vrijwilliger naar een betaalde baan?
Van cliënt via vrijwilliger naar een betaalde baan?

Van cliënt via vrijwilliger naar een betaalde baan?

Door Ed Snijders

Op het hoogste punt van de Schenkelbuurt spreek ik met vrijwilliger Khalid. Zijn scootmobiel staat in de hoek van de woonkamer. Deze is voor hem onmisbaar. Polio in zijn peutertijd is de oorzaak van dat hij niet zonder krukken kan lopen. Met uitzicht op de tramremise aan de overkant van de straat, de Zuidas en het Amsterdamse Bos in de verte, vertelt hij.

De liefde leidde hem vanuit het Marokkaanse Meknès, een stadje tussen Fez en Rabat, naar Amsterdam. De verhuizing bracht hem niet alleen het geluk van drie dochters, maar stortte hem buiten zijn medeweten ook in de schulden. Op zijn naam werden vele producten en diensten afgenomen en niet betaald. Pas nadat hij de Nederlandse taal voldoende beheerste, ontdekte hij dat zijn partner hem financieel misbruikte.

Schuldhulp

Schuldhulpverleners van PuurZuid hielpen hem om orde op zaken te stellen. Hij kreeg na de scheiding met urgentie een woning toegewezen in een complex voor ouderen en mensen met een beperking. Een traject werd gestart om in 2021 weer schuldenvrij te zijn. Hij is dankbaar voor alles wat de sociale dienstverlening in Nederland voor hem heeft betekend. Dat is een van de redenen waarom hij graag iets terug doet.

Vrijwilliger

Inmiddels werkt hij twee dagen in de week als vrijwilliger aan de balie van de vestiging op het Smaragdplein. Hij geniet van de contacten met medewerkers en klanten. Iedere glimlach van mensen die goed geholpen zijn, maakt zijn dag goed. Het is zijn grote wens om een studie te doen en betaald werk te vinden. In Marokko studeerde hij biologie; nu gaat zijn voorkeur uit naar maatschappelijke dienstverlening.

Dankzij de hulp vanuit PuurZuid heeft hij de rust teruggevonden om zijn jonge kinderen te ontvangen, als vrijwilliger actief te zijn en nieuwe plannen te maken. Hij ziet de toekomst positief tegemoet. In augustus hoopt hij weer te trouwen, na de sanering van de schulden een studie op te pakken en dan op zoek te gaan naar een baan. Stilzitten is voor Khalid in ieder geval geen optie. Hij doet graag iets terug voor de maatschappij!

 

Wil jij ook graag vrijwilliger worden in Amsterdam-Zuid? Misschien is vrijwilligerswerk bij PuurZuid dan wel wat voor jou. Kijk hier voor de meest actuele vacatures.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.