Híj leidt mensen door het proces van deurwaarders tot aan de felbegeerde schone lei: vrijwilliger Igor
Híj leidt mensen door het proces van deurwaarders tot aan de felbegeerde schone lei: vrijwilliger Igor

Híj leidt mensen door het proces van deurwaarders tot aan de felbegeerde schone lei: vrijwilliger Igor

Door Ed Snijders

Igor is vrijwilliger bij PuurZuid. Hij helpt wie vastloopt in het moeras van langs elkaar heen werkende overheden. Instellingen gaan er van uit dat mensen zelfredzaam zijn. Taalbarrières, psychische klachten en oorlogstrauma’s verhinderen velen echter om de intelligentie toe te passen die de complexe samenleving van hen verwacht.

Hij vertelt een anekdote. Er was eens een man met zo’n oude, vierkante Fiat, waarmee je vroeger iedereen uitlachte. Hij brengt het vehikel weg voor de APK-keuring. De garage gaat failliet. De eigenaar is zijn auto en papieren kwijt. Al snel rolt er een boete op de mat. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) stelt vast dat zijn auto niet gekeurd is.

Even Veendam bellen, natuurlijk. Maar helaas, bij de RDW blijken alleen computers en servers te werken: ook een verdwenen auto moet je keuren. Daar kan geen robot wat aan doen. Met inmiddels 15.000 euro boete binnen 1 jaar, beslag op al zijn rekeningen en deurwaarders op de stoep meldt de voormalige Pandarijder zich bij PuurZuid.

Schuldhulpverleners, rechters en ombudsman zijn nodig om na 5 jaar vechten menselijk contact te krijgen bij de RDW. Dat kan iedereen overkomen. Vaak volledig buiten eigen schuld. Inmiddels is de man geholpen. Met een schone lei en schuldenvrij haalt hij nu met veel plezier zijn gram op die merkwaardige maatschappij.

Zijn ervaring met Kafkaiaanse overheden zet hij in als vrijwilliger bij PuurZuid. Hij leidt mensen door het proces van vuilniszak vol etensresten, muizenkeutels en deurwaarder- exploten tot aan de felbegeerde schone lei. Die vrijwilliger is Igor zelf, vol passie, met beperkte middelen en onbezoldigd. Zijn Fiat Panda heeft hij helaas nooit meer gezien.

Wil jij net als Igor vrijwilliger worden en zo bewoners uit Amsterdam-Zuid helpen? Wat goed! Bekijk hier de opties voor vrijwilligerswerk bij PuurZuid.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.