Hulp aan huis niet altijd pluis. Over financieel misbruik bij ouderen
Hulp aan huis niet altijd pluis. Over financieel misbruik bij ouderen

Hulp aan huis niet altijd pluis. Over financieel misbruik bij ouderen

Door Pim Besselink

Amsterdam Zuid telt heel wat alleenstaande ouderen die nog zelfstandig wonen. En om zelfstandig te kunnen wonen, hebben zij vaak hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, het verzorgen van eten of een klusje in huis. Gelukkig is daar vaak een helpende hand; een vriendelijke buurman, een handig neefje of een opgeruimde mantelzorger. Minder gelukkig is dat een helpende hand ook weleens een graaiende klauw blijkt te zijn. In ernstige gevallen zijn tienduizenden euro’s in de mantel van de zorgende verdwenen. PuurZuid trekt aan de bel.

Alleenstaande ouderen uit de buurt weten de weg naar hulp in PuurZuid graag anders, want solosenioren zijn kwetsbaar en vatbaar voor financieel misbruik. De sociaal werkers van PuurZuid kunnen helpen dat misbruik te voorkomen. Ik spreek drie sociaal werkers van PuurZuid, elk met hun eigen hoofdkwartier in Zuid. Parbha Vermeer, Mariska Jong en Imme de Winter. Drie vrouwen met een open uitstraling, bij hen kan je rustig je verhaal doen. En dat zouden meer ouderen of mensen in hun omgeving moeten doen, Parbha legt uit waarom: “Alleenstaande ouderen hebben meestal hulp aan huis. Zij zien vaak de thuishulp als maatje. Daar gaat het soms mis. Want al is 99,9% van de helpende mens voor 100% te vertrouwen, sommigen zijn dat niet helemaal”. Parbha noemt een voorbeeld: “Een alleenstaande oudere mevrouw die haar nichtje altijd boodschappen liet doen. Dat nichtje vond het wel gepast om ook meteen haar eigen boodschappen te doen. Maar wel van tantes geld”.

Mariska komt met een ander voorbeeld: “Een dementerende man kreeg hulp van een vrijwilliger die hij als vriend beschouwde. Door zijn troebele geest had hij niet door dat deze vriendelijke vriend hem uiteindelijk van 30.000 euro had beroofd. De man was te dement om aangifte te doen”. De meeste financieel misbruik-zaken gaan eerder om een paar onsjes ham dan om vette spaarvarkens, maar in alle gevallen kan PuurZuid de ouderen helpen. Vaak kan financieel bewind voor de oudere gedupeerde worden georganiseerd, om een nog grotere strop te voorkomen. Dat is al iets natuurlijk, maar beter is te proberen om financieel misbruik te voorkomen. Dat is dan ook waar PuurZuid* op inzet met de campagne “Veilig thuis. Puur Thuis”. Een initiatief op lokaal niveau, vooral gericht op de omgeving van de alleenstaande oudere, die niet altijd zo snel in beweging (kunnen) komen.

De pijlen richten zich op buren, familie, de huisarts, eigenlijk iedereen die het pad van de alleenstaande oudere kruist. De vraag is alert te zijn, de ogen open te houden en de mond niet dicht. Of zoals Imme de buurtbewoners graag meegeeft: “Praat eens met een alleenstaande oudere of hun familie en wijs ze de weg naar ons. Wij kunnen een financiële check doen en advies geven over financieel beheer. En kom vooral ook langs als er geen wolkje aan de lucht lijkt. Je kan maar beter preventief een paraplu bij je hebben. Vooraf financieel beschermd zijn als kwetsbare oudere”.

Heb jij een niet pluis gevoel? Neem contact op met de sociaal werkers van PuurZuid!

Oud Zuid – Imme (Tel: 06 1359 3369/E-mail: idewinter@puurzuid.nl)
De Pijp – Mariska (Tel: 06 5105 2979/ E-mail: mjong@puurzuid.nl)
Rivierenbuurt – Parbha (Tel: 06 3077 7138/ E-mail: pvermeer@puurzuid.nl)
Buitenveldert – Anneke (Tel: 020 2359 467/ E-mail: adonkersloot@puurzuid.nl)

*Veilig Thuis, Puur Thuis is een samenwerking tussen PuurZuid, Meldpunt Zorg en Overlast, Veilig Thuis, de politie, Wijkzorgprofessionals, VWS, Gemeente Amsterdam en verschillende banken, bewindvoerders en notarissen.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.