Buurzaam Koken op zoek naar vrijwilligers en nieuwe gasten
Buurzaam Koken is sinds de versoepeling van de coronamaatregelen weer omgetoverd naar een buurtrestaurant. Twee avonden in de week, op maandag en vrijdag, zijn buurtbewoners welkom om te genieten van een vers driegangenmenu voor slechts 6 euro. Hoewel chef en coördinator Latoya nu met zwangerschapsverlof is, houden de vrijwilligers de keuken draaiende. Hopelijk in de toekomst vijf dagen per week! Daarvoor kan het team jouw hulp en aanwezigheid niet missen! Kom je ook?
Geschreven door Cecile van de Vooren
Het is half twee op een maandagmiddag zodra de eerste vrijwilligers binnendruppelen. Fikri en Han zijn als eerst van de partij. “Wat staat er op het menu vandaag?”, klinkt er in de keuken. “Een pindasoep, nasi en een verrassingsdessert!” antwoordt Fikri. Sinds het uitvallen van chef Latoya hebben de vrijwilligers besloten samen de volledige verantwoordelijkheid van het driegangenmenu op zich te nemen. Vrijwilligers Steffan en Vincent zijn de twee chefs. Fikri, Han en Tatjana bieden de helpende handjes en zo heeft ieder een eigen taakje of gerecht in de keuken. Wouter Plaatsman, coördinator van het project, loopt af en toe de keuken in om een oogje in het zeil te houden.
Driegangen-verrassingsmenu
In de keuken staat een boodschappenkar gevuld met allerlei verse producten: bleekselderij, sinaasappelen, kip, komkommer, rijst en nog veel meer. Wouter vertelt: “Van een supermarkt in de buurt ontvangen we producten die niet meer goed verkoopbaar zijn, zo voorkomen we voedselverspilling. De rest kopen we in.” Vandaar ook de naam Buurzaam Koken, natuurlijk omdat het voor de buurt is en maar ook omdat dit project duurzaam kookt. Fikri haalt de groenten uit de kar en begint ijverig met snijden. Hij is al een tijd actief bij Buurzaam Koken. “Al wel langer dan twee jaar, toch?” denkt hij hardop.
“Ik zat vaak bij het Huis van de Wijk, hiernaast. Toen ben ik spontaan een keertje hier binnen gelopen. In een ver verleden heb ik de Hotelschool gedaan en heb daarom affiniteit met de horeca. Zodoende ben ik hier in de keuken beland. Ik vind het heerlijk, de keuken, de mensen en de gezelligheid.” Vanavond is voorlopig een van de laatste avonden dat Fikri als vrijwilliger helpt. Hij gaat namelijk weer studeren. Mede dankzij Wouter want hij heeft Fikri op het idee gebracht. “Wouter en zijn vertrouwen in mij, geven mij het gevoel dat ik dit kan, daarom heb ik deze stap durven zetten.” Fikri verwacht nog vaak even te komen buurten in de keuken: “Het is hier geen buurthuis, maar het voelt als een woonkamer voor mij.”
Ook Han bekommert zich over het snijden van de groenten. Hij legt zijn uitgebreide messenset op het aanrecht, blindt een tenugui (een dun Japanse zakdoek) om zijn hoofd, en begint de knoflook in hele fijne reepjes te snijden. Chef Vincent staat ook al een tijdje in de keuken en vraagt aan Han of hij een pepertje mag hebben voor in zijn soep. “Nou vooruit, omdat we een team zijn”, zegt Han met een knipoog. Voordat Han vrijwilligerswerk deed, had hij een goede baan in de commercie en was hij nauwelijks thuis vanwege zijn drukke sociale leven. Sinds hij een auto-ongeluk heeft gehad, is hij volledig arbeidsongeschikt verklaard en is hij snel overprikkeld.
Word vrijwilliger
Werken in deze keuken biedt een uitkomst voor Han. “Koken heb ik altijd als grote hobby gezien. Ik vind het heel fijn dat ik dit nu kan doen.” Terwijl hij druk aan het snijden is, wordt er gezellig gekletst. Steffan is met de nasi bezig, Vincent is druk met de soep, en zo wordt er hard gewerkt om alle gasten te verblijden met de kookkunsten van het team. “Ja, we kunnen nog wel wat meer toppers gebruiken”, zegt Wouter glimlachend terwijl hij met zijn handen op het keukenblad leunt. “Voor corona waren we vier dagen in de week geopend, en hadden we dertig tot vijftig bezoekers per dag. Over een paar maanden hopen we dat weer te kunnen bieden, mits de coronamaatregelen het toelaten.”
Om dit te realiseren is het team op zoek naar meer vrijwilligers. “Voorheen hadden we 25 vrijwilligers, nu zijn we gehalveerd – dus alle hulp is welkom!”, legt Wouter uit. Niet alleen hulp in de keuken is welkom, maar ook iemand die de gasten ontvangt, helpt met boodschappen of een menu samenstelt. Dus heb jij zin om een babbeltje te maken met de gasten? Het eten uit te serveren, of een drankje in te schenken? Meld je aan via www.buurzaamkoken.nl of bel naar 020 – 3694 347.
Reserveer een plek
Buurzaam Koken is natuurlijk niet compleet zonder haar gasten. Er is nu plek voor 25 buurtbewoners om aan te schuiven bij het diner. De Amsterdammer dient van te voren te reserveren, aangezien er vanwege corona maar een bepaald aantal plekken is. Meld je dus aan wanneer je wilt komen eten. Er wordt verwacht dat er spoedig meer plekken zijn vanwege de versoepelingen van de corona-maatregelen.
Ben je benieuwd wat er op het menu staat? De gerechten staan voorafgaand op de website van Buurzaam Koken. Het is aan verandering onderhevig omdat Buurzaam Koken met gedoneerde middelen werkt. Wellicht dat er kleine aanpassingen plaatsvinden mocht er veel van een bepaald product worden gedoneerd. Aanmelden als gast kan via www.buurzaamkoken.nl of bel naar 020 – 3694 347.