18 jaar? Dit moet je weten!
18 jaar? Dit moet je weten!

18 jaar? Dit moet je weten!

Vanaf de dag dat je 18 jaar wordt, moet je veel dingen zelf gaan regelen. Wij helpen je vast een beetje met de voorbereidingen, want: een goede voorbereiding is het halve werk!

Ga het gesprek aan

Het eerste wat verstandig is om te doen, is het gesprek met je ouders of verzorgers aangaan. Als jij 18 wordt krijgen zij namelijk geen kinderbijslag meer en kunnen zij je vragen om dingen zelf te gaan betalen. Denk aan je zorgverzekering, het kopen van kleding en als je nog thuis woont, moet je misschien kostgeld betalen. Jullie kunnen ook afspreken dat je ouders nog wel helpen met het betalen van school en de zorgverzekering. In iedere situatie is dit anders, maar het is goed om dit soort dingen samen te bespreken.

18 jaar en geldzaken

Niemand wil natuurlijk in de geldproblemen raken. Ook jij niet! Regel daarom je geldzaken en verzekeringen goed. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Vraag een DigiD aan! Hiermee kun je online persoonlijke dingen inzien en regelen, zoals je zorgtoeslag, huurtoeslag en studiefinanciering. Daar komen we hieronder op terug.
  • Regel je zorgverzekering. Bedenk hierbij goed wat je nodig hebt: fysiotherapie? De orthodontist? En als je dat bepaald hebt, neem je dan een hoger eigen risico? Je maandkosten gaan dan omlaag, met het risico dat je een hoge rekening krijgt als je wel zorg nodig blijkt te hebben. Kom je er niet uit? Vraag iemand de je vertrouwt om met je mee te kijken. Vervolgens kun je via je DigiD zorgtoeslag aanvragen. 
  • Ga je nog naar school of studeer je? Zoals we net zeiden kun je via DigiD ook studiefinanciering bij DUO aanvragen. Hier heb je recht op vanaf de dag dat je 18 wordt. Je kunt online je gegevens invullen en aanpassen om te bepalen waar je precies recht op hebt. 
  • Wanneer je niet naar school gaat en ook niet werkt, kun je bij gemeente Amsterdam een uitkering aanvragen.
  • Als je een eigen bankrekening hebt, zorg dan dat je niet rood kunt staan. Dit betekent namelijk dat je geld van de bank leent en je bij hun een schuld hebt. Wanneer er dan geld op je bank binnenkomt, dan gaat dit direct naar de bank en sta je vervolgens weer in het rood. Het is lastig om daar vanaf te komen.
  • Neem een spaarrekening en stel in dat je elke maand, wanneer je salaris, studiefinanciering of uitkering wordt gestort, er automatisch een bedrag naartoe gaat. Dit hoeft natuurlijk niet gelijk een hoog bedrag te zijn. Spaar wat je kwijt kan. Al is het €10,-. Je kan dit makkelijk instellen via de app van de bank.
  • YES! Je mag ook eindelijk een eigen auto als je 18 jaar bent. Denk hier wel goed over na. Een auto op jouw naam is een grote verantwoordelijkheid. Je betaalt wegenbelasting, de autoverzekering, benzine en jaarlijks onderhoud zoals een APK keuring. Jij bent hier verantwoordelijk voor. Ook als iemand anders in jouw auto rijdt.
  • Ga je op vakantie? Dan wil je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Regel daarom altijd een reisverzekering.

Ook niet onbelangrijk:

  • Misschien ben je nog niet bezig met het zoeken van een eigen woning, maar het is wel verstandig om je meteen in te schrijven bij Woningnet. Zo vergroot je de kans op een woning wanneer je hier wel aan toe bent. Ga je op jezelf wonen? Dan ben je ook verantwoordelijk om een aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering te regelen. Ook kun je dan kijken of je recht hebt op huurtoeslag!
  • Wil je hulp bij het vinden van werk of een opleiding? Dan kun je terecht bij het Jongerenpunt in Amsterdam.
  • Geef inloggegevens van bijvoorbeeld je DigiD of bankrekening nooit aan iemand anders! Je hebt tegenwoordig handige wachtwoordmanagers, als je deze niet allemaal zelf kunt onthouden.

Hulp als je 18 jaar bent

Gaat het op bovenstaande punten toch ergens mis? En woon je in Amsterdam-Zuid? Buurtteam Amsterdam in Zuid helpt jongeren als die geldproblemen hebben. Onze hulp is gratis. Je leest er hier meer over.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.